Примената на 64 слојната компјутеризирана томографија во ангиографијата и кардиологијата

Veljanovska, Lidija (2010) Примената на 64 слојната компјутеризирана томографија во ангиографијата и кардиологијата. .

[thumbnail of Primena na 64 Zainfocentar.pdf]
Preview
Text
Primena na 64 Zainfocentar.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

*Предност во однос на коронарографија:
едноставен и брз начин со голема дијагностичка прецизност;
Се изведува во конфорни услови за пациентот;
Кратко време на траење на преглед;
Се намалува бројот на класични инвазивни коронарографии;
Освен срце и срцеви крвни садови, се прегледуваат и сите органи во снимената регија.
*Недостатоци во однос на коронарографија:
Поголема доза на зрачење;
Долготраен постпроцесинг на податоци;
Прегледот не може да се повтори во исти акт;
Послаба визуелизација на дистални сегменти на коронарни артерии и колатерална циркулација;
Нова метода побарува долготрајна соодветна едукација.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lidija Veljanovska
Date Deposited: 25 Mar 2013 16:15
Last Modified: 19 Jun 2013 07:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5879

Actions (login required)

View Item View Item