64-слојната компјутеризирана томографија на коронарните (КТ коронарографија) и каротидните крвни садови

Veljanovska, Lidija (2009) 64-слојната компјутеризирана томографија на коронарните (КТ коронарографија) и каротидните крвни садови. .

[thumbnail of Filip Vtori ( Stopanska Komora) КТ кардио i karotidi.ppt dekemvri 2009.pdf]
Preview
Text
Filip Vtori ( Stopanska Komora) КТ кардио i karotidi.ppt dekemvri 2009.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Позитивни карактеристики: Едноставен и брз начин со голема дијагностичка прецизност; Кратко времетраење на прегледот во комфорни услови за пациентот; Освен крвните садови се прегледуваат и сите органи во снимената регија.
*Недостатоци во однос на класична ангиографија: нема можност за третман (поставување стентови)

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lidija Veljanovska
Date Deposited: 23 Mar 2013 14:24
Last Modified: 19 Jun 2013 08:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5864

Actions (login required)

View Item View Item