Активности поврзани со пречистителните станици и отстранување на нуспроизводи од отпадните индустриски води

Atanasova, Blagica (2011) Активности поврзани со пречистителните станици и отстранување на нуспроизводи од отпадните индустриски води. Masters thesis, University Goce Delcev Shtip.

[thumbnail of Blagica_Atanasova.pdf] Text
Blagica_Atanasova.pdf

Download (2MB)

Abstract

Глобално зголеменото индустриско производство, зголеменото земјоделско производство и домашната потрошувачка, како и зголемениот број на населението доведоа до зголемена употреба на водните ресурси и енергијата, што директно води до создавање на огромно количество на отпадни води од разни видови, кои ја деградираат и уништуваат животната средина. Доколку човекот не преземе соодветни мерки за заштита на животната средина, таа ќе биде прекумерно искористена, загадена и уништена.
Една од мерките за заштита на животната средина претставува пречистувањето на отпадните води, при што поголемите индустриски субјекти треба да изградат пречистителни станици, а помалите барем да направат примарен третман на отпадните води пред да бидат испуштени во реципиентот.
Во трудот се синтетизирани податоци за постапките и начините за пречистување на отпадните води и обработка на тињата од индустријата.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Sladzana Mitrovska
Date Deposited: 07 Nov 2012 18:35
Last Modified: 13 Nov 2012 14:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/586

Actions (login required)

View Item View Item