Апарат за автотрансфузија

Temelkovska, Aleksandra and Kajevski, I and Pacemski, V (2010) Апарат за автотрансфузија. . (Unpublished)

[thumbnail of aparat za avtotransfuzija definitiven.ppt] Slideshow
aparat za avtotransfuzija definitiven.ppt

Download (1MB)
[thumbnail of CellSaver.mpg] Video
CellSaver.mpg

Download (6MB)

Abstract

Хематокритот на обработената крв изнесува преку 50% (со можност да дојде до 70%); Волуменот на обработената крв во куглата кај сет за возрасни изнесува 225мл; Отпадната течност е составенаод: тромбоцити, плазма, леукоцити, слободен хемоглобин, хепарин, салин и други остатоци; Крвта треба да биде реинфузирана за време од 6 часа откога била реинфузирана доколку е чувана на собна температура; Опасност постои заради недоволно измивање на крвта и остатоците од хепарин може да предизвикаат крварење; Важно е после реинфузираната крв да се даде плазма, бидејќи таа крв е ослободена од коагулациони фактори.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 22 Mar 2013 18:50
Last Modified: 09 Apr 2015 09:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5854

Actions (login required)

View Item View Item