Radeska, Biljana (2013) Влијанието на екстерните фактори врз процесот на зреење на трајните колбаси. Masters thesis, Goce Delcev University - Stip.
Preview |
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Biljana Radeska.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Како материјал за испитување во овој магистерски труд се користени трајните производи чајна, кулен и зимски колбас (стар бел дедо) произведени во индустриски услови во месна индустрија. Испитувањата се извршени за трите производи. Ферментацијата кај чајниот колбас е 14, а за куленот и зимски колбас изнесува 22 дена.
Идеална температура за зреење на трајните колбаси изнесува почетна околу 18°С и како што се одвива ферментацијата постепено се намалува до 15 - 16°С.
Релативната влажност во комората за зреење на почетокот изнесува 82%, додека пак во текот на зреењеето се намалувала до 72%.
Најдобра циркулација на воздух во комората во почеток на ферменација е 0,5 m/s до 0,8 m/s, потоа се намалува во втората фаза околу 0,1 m/s до 0,5 m/s, што значи на крај струењето на воздух изнесува околу 0,1 m/s до 0,2 m/s.
Во текот на испитувањето е извршена пресметка на калото и хемиско испитување на готовите производи.
На крај се утврдени сензорните карактеристики на готовите производи.
Item Type: | Thesis (Masters) |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Animal and dairy science |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Katerina Hadzi-Vasileva |
Date Deposited: | 21 Mar 2013 22:13 |
Last Modified: | 21 Mar 2013 22:13 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5835 |
Actions (login required)
View Item |