Воведување на ДСГ методологија во Специјалната болница “Филип Втори“

Zafirovska, Jasmina (2010) Воведување на ДСГ методологија во Специјалната болница “Филип Втори“. . (Unpublished)

[thumbnail of DSG Jasmina.pptx] Slideshow
DSG Jasmina.pptx

Download (159kB)

Abstract

Основен концепт на ДСГ �
-Нов механизам и методологија за евидентирање и финансирање на здравствените услуги во болничката здравствена заштита
-ДСГ е метод на класификација на акутните пациенти во групи кои имаат слична потрошувачка на ресурси и слични клинички особини
-660 различни ДСГ групи алфанумерички симболи распоредени 23 MDC (Major Diagnostic Category) каде што 5 категорија е „Болести и пореметувања на циркулаторен систем“

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 21 Mar 2013 21:32
Last Modified: 09 Apr 2015 09:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5806

Actions (login required)

View Item View Item