Трансезофагеална ехокардиографија во дијагностиката на аортната дисеквија

Anguseva, Tanja and Milev, Ivan and Idrizi, Spend and Petrovski, Vladimir and Mitrev, Zan (2010) Трансезофагеална ехокардиографија во дијагностиката на аортната дисеквија. 4th Macedonian Cardiology Congress. p. 108.

[thumbnail of 4ti kongres po kardiologija 2010.pdf]
Preview
Text
4ti kongres po kardiologija 2010.pdf

Download (13MB) | Preview

Abstract

Акутната дисекција бара итна и прецизна дијагноза. Целта на оваа студија беше да го евалуира значењето на трансезофагеалната ехокардиографија во евалуацијата на пациенти со аортна дисекција Материјал и методи: 121 пациент со акутна дисекција беа проселдени во нашат установа со трансезофагеална ехокардиографија, чиј што наод беше потврден интраоперативно. Со трансезофагеална ехокардиографија беше поставена точна дијагноза за аортна дисекција кај сите пациенти (сензитивност 97%, специфичност 100%). Со техниката точно се покажува типот на дисекцијата, што се потврди и со интраоперативниот наод. Компјутер томографија беше применета кај 89 паициенти.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Tanja Anguseva
Date Deposited: 08 Mar 2013 10:07
Last Modified: 06 May 2014 13:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5798

Actions (login required)

View Item View Item