Инвазивни и неинвазивни резултати на перкутана балон валвулопластика на пулмоналната валвула

Idrizi, Spend and Milev, Ivan and Ampova, Vilma and Anguseva, Tanja and Bozinovska, Biljana and Sorko, Julijana and Mitrev, Zan (2010) Инвазивни и неинвазивни резултати на перкутана балон валвулопластика на пулмоналната валвула. 4th Macedonian Cardiology Congress. p. 50.

[thumbnail of 4ti kongres po kardiologija 2010.pdf]
Preview
Text
4ti kongres po kardiologija 2010.pdf

Download (13MB) | Preview

Abstract

Пулмоналната стеноза претставува 10% од сите вродени срцеви мани. Третманот на ова срцева мана со перкутана балон валвулопластика(БВП) е добар етаблиран и алтернативен третман на хирургија во многу кардиолошки центри. Целта на нашата студија е да ги прикажеме нашите искуства и резултати на перкутана БВП на изолирана умерена и тешка пулмонална стеноза. Материјал и методи: Помеѓу 2003-2009 година од сите интервентни процедури на конгенитални мани(148) изведувани во ангиографската лабораторија на Филип Втори и перкутаната БВП на пулмоналната валвула е применета кај 39(26%) пациенти. Сите пациенти беа со умерена и тешка пулмонална стеноза со ПГ>50 ммхг.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Spend Idrizi
Date Deposited: 08 Mar 2013 10:01
Last Modified: 24 Jun 2013 07:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5796

Actions (login required)

View Item View Item