PCI vs CABG во третман на повеќесадовна коронарна артериска болест

Idrizi, Spend and Milev, Ivan and Ampova, Vilma and Anguseva, Tanja and Veljanovska, Lidija and Sorko, Julijana and Mitrev, Zan (2010) PCI vs CABG во третман на повеќесадовна коронарна артериска болест. 4th Macedonian Cardiology Congress. pp. 49-50.

[thumbnail of 4ti kongres po kardiologija 2010.pdf]
Preview
Text
4ti kongres po kardiologija 2010.pdf

Download (13MB) | Preview

Abstract

Целта на студијата е анализа на големите кардиоваскуларни и цереброваскуларни збидувања(MACE) кај пациенти третирани со CABG и PCI, со цел донесување на стратегија на Материјали и методи: во студијата се вклучени 296 пациенти: мажите 198(71%), жени 96(29%), со мултисадовна КАБ (141 третирани со стент, 155 пациенти со CABG). Критериуми на ексклузија- поранешна реваскуларизација, ЛМН стеноза, ЛБ анеуризма, дополнителна валвуларна болсет, АИМ и кардиоген шок. Пациентите беа поделени и врз основа на возраста, клиничката слика, присуство или отсуство на Дијабет, ЛВ функција и промените на коронарните артерии.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Spend Idrizi
Date Deposited: 08 Mar 2013 10:01
Last Modified: 24 Jun 2013 07:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5794

Actions (login required)

View Item View Item