Книжевност за деца

Denkova, Jovanka (2011) Книжевност за деца. Универзитет „Гоце Делчев“, Штип. ISBN 978-608-4504-48-1

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Knizevnost za deca-skripta.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_jovanka.denkova_Desktop_Knizevnost za deca-skripta.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Долго време во книжевната наука се водени расправи околу што поконкретното терминолошкото одредување на литературата наменета за деца и млади, која е составен дел од општата литературна уметност. И денес, сè уште постојат објективни дилеми, кои, во главно, се движат околу два слични, но во основа различни називи. Тоа се: детска литература и литература за деца. И двата термини имаат свои приврзаници кај литературните критичари кои ја проучуваат литературата наменета за децата. Причината за судирот меѓу нив лежи во двосмисленото значење на синтагмата „детска литература“. Имено, приврзаниците на овој термин сметаат дека тој може да подразбира и творби напишани од самите деца. Овој став го застапува и Воја Марјановиќ, кој истакнува дека првото име детска литература е од постар датум.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 12 Feb 2013 13:30
Last Modified: 12 Feb 2013 13:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5565

Actions (login required)

View Item View Item