Предности при користење на алвеоларна коскена аугментација пред поставување на дентален имплант – приказ на клинички случај

Papakoca, Kiro and Dimova, Cena and Papakoca, Velko and Zarkova, Julija and Radeska, Ana (2012) Предности при користење на алвеоларна коскена аугментација пред поставување на дентален имплант – приказ на клинички случај. In: Научно - стручен собир Факултет за медицински науки, 21 Dec 2012, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Abstracts FMN UGD 2012.pdf]
Preview
Text
Abstracts FMN UGD 2012.pdf

Download (971kB) | Preview

Abstract

Вовед и цел: е да ја покажеме илустративно индикацијата за алвеоларна аугментација пред поставување на ендосеален дентален имплант. Во нашиот клинички случај ја прикажуваме индикацијата за алвеоларна аугментација пред поставување на дентален имплант. Локалниот процес од коскена регенерација само ги подобри шансите за добар клинички исход.

Клинички случај: Пациентка (на возраст од 27 години) ја посети нашата стоматолошка ординација. Дијагностицирана е со пародонтитис апикалис на 4.6 и индикација да се екстрахира забот, па да се реконструира дефектот, така што после заздравувањето имплантот ќе може да се инсерира во доволен коскен волумен. Инсерција на имплантот беше направена после 8 месеци од претходната интервенција. После 4 месеци беше поставена и коронка над имплантот.

Резултати: предностите кај аугментиран алвеоларен гребен со доволен коскен волум, ја оправдува сигурноста како и совршената естетика во поставеноста на имплантот, прават да овие постапки се се поефективни за поголем дел од пациентите.

Заклучок: Орално – хируршка реконструкција на ткивата и постапката за аугментација на алвеоларниот гребен, а потоа и поставување на дентален импплант денес се неопходни.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 06 Feb 2013 09:49
Last Modified: 24 Dec 2013 10:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5530

Actions (login required)

View Item View Item