Идетификација и изолација на некои флавоноиди и фенолни киселини од Verbascum scardicolum Bornm. и Melampyrum scardicum Wettst. со некои хроматографски методи

Naumov, Pance and Kuzmanovski, Igor and Trajkova, Fidanka (1997) Идетификација и изолација на некои флавоноиди и фенолни киселини од Verbascum scardicolum Bornm. и Melampyrum scardicum Wettst. со некои хроматографски методи. In: I Конгрес на студентите по биологија на Македонија со меѓународно учество, 5-8.12.1997, Скопје.

[thumbnail of Naumov et al_I Kongres na IDSB_1997.pdf]
Preview
Text
Naumov et al_I Kongres na IDSB_1997.pdf

Download (605kB) | Preview

Abstract

Заради бројни предности, како што се видовата специфичност и едноставната детекција (особено со поновите хроматографски техники), флавоноидите се погодни како таксномски маркери. Познавањето на флавоноидниот состав овозможува хемотаксономски квалитативно да се испита евентуалното сродство помеѓу одредени растителни групи.
За разлика од другите припрадници на Verbascum или Melampyrum, не постојат литературни податоци за хемискиот состав на ендемичните видови Verbascum scardicolum и Melampyrum scardicum. Со цел овие видови да се доведат во врска со други видови од истиот род, испитувани се за присуството на дваесет и еден фалвоноид и две фолни киселини. Притоа, употребена е реверзно-фазна високоефикацна течна хроматографија, а компонентите се детектирани преку споредба на ретенционите времиња и податоците од ултравиолетовата спектроскопија со соодветни податоци за стандардните примероци.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Natural sciences > Biological sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Fidanka Trajkova
Date Deposited: 05 Feb 2013 15:01
Last Modified: 05 Feb 2013 15:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5528

Actions (login required)

View Item View Item