Еко-таксономски истражувања на дијатомејската микрофлора на Обедска Бара во октомври 1995 година

Andonoska, Vesna and Trajkova, Fidanka and Levkov, Zlatko (1996) Еко-таксономски истражувања на дијатомејската микрофлора на Обедска Бара во октомври 1995 година. Билтен на Истражувачко друштво на студенти биолози. pp. 72-76.

[thumbnail of Andonoska et al_Bilten na IDSB_1996.pdf]
Preview
Text
Andonoska et al_Bilten na IDSB_1996.pdf

Download (550kB) | Preview

Abstract

Обедска Бара се наоѓа во јужниот дел на Панонската Низина, покрај р. Сава во Срем. Во текот на месец октомври е колектиран алголошки материјал во форма на епипелон, епифитон и планктон и истиот е фиксиран во 4% формалин. Со лабораториска обработка на колектираниот материјал беа припремени над 50 лабораториски препарати, беше извршена детерминација на дијатомеите и утврдување на сапробиолошките карактеристики на утврдените 94 видови и 3 подвидови.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Biological sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Fidanka Trajkova
Date Deposited: 05 Feb 2013 13:32
Last Modified: 05 Feb 2013 13:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5527

Actions (login required)

View Item View Item