Методи за појаснување на вокабуларот во наставата по германски јазик

Marolova, Darinka (2008) Методи за појаснување на вокабуларот во наставата по германски јазик. Воспитание - Списание за теорија и практика, 5 (8-9).

[thumbnail of Metodi-statija.doc] Text
Metodi-statija.doc

Download (73kB)

Abstract

Директниот превод на зборот, синтагмата или целата реченица од германски на македонски е најбрз пат, кој води до разбирање на содржината, но дали разбирањето на содржината на определен текст е цел на наставата по германски јазик? Секако дека не. Целта на наставата е ученикот да знае, да може, да умее, да зазема ставови во однос на луѓе, проблеми и сл. на крајот на часот, нешто, што на почетокот на часот не знаел, не можел, не умеел, или имал сосема поинакви ставови во однос на некои прашања. Целта на оваа статија е да се укаже на најчестите можни методи за појаснување на вокабуларот, кои се користат во наставата по германски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 12 Feb 2013 12:31
Last Modified: 12 Feb 2013 12:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5497

Actions (login required)

View Item View Item