Габрото кај с. Пантелеј како украсен архитектонско-градежен камен

Blažev, Krsto (2002) Габрото кај с. Пантелеј како украсен архитектонско-градежен камен. Каменот во Македонија.

[thumbnail of trud gabro 2002.pdf]
Preview
Text
trud gabro 2002.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Габровите кај с. Пантелеј се јавуваат во вид на големи маси помеѓу селата Пантелеј, Нивичани и Шталковица. Овие габрови ги пробиваат хлоритско серицитските и графитичните шкрилци од палеозоикот.
Староста на габровите е проблематична. Засега со сигурност е утврдено дека габровите ги пробиваат палеозојсјите карпи и дека горно еоценските седименти се таложени преку нив. Према ова произлегува дека старорта на габровите веројатно е Јурска.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Krsto Blazev
Date Deposited: 04 Feb 2013 14:41
Last Modified: 04 Feb 2013 14:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5446

Actions (login required)

View Item View Item