Критериуми за утврдување на нематеријална штета во нашето и споредбеното право

Ampovska, Marija (2012) Критериуми за утврдување на нематеријална штета во нашето и споредбеното право. Стручно списание Правник, 249. ISSN 1409-5238

[thumbnail of Критериуми за утврдување нематеријална штета во нашето и споредбеното право.pdf]
Preview
Text
Критериуми за утврдување нематеријална штета во нашето и споредбеното право.pdf

Download (548kB) | Preview

Abstract

Со оглед на природата на правото на надомест на нематеријална штета, определувањето на износот на овој надомест е прашање кое судот го решава од случај до случај. Правните системи воглавно содржат критериуми кои претставуваат насоки за судијата при определување на овој износ, а среќаваат и критерими кои се изедначуваат со општи принципи, како на пример принципот на разумност и праведност. Во правните системи не се среќаваат вредносни критериуми или одредени вредносни инпути за одредување на надоместот, а воедно тука е и фактот дека не постои пазар, ниту пак пазарна вредност на болката, страдањето и другите видови нематеријална штета. Земајќи го во предвид сето погоре кажано, во овој труд се обидуваме да го прикажеме токму тој процес на определување на надоместот на нематеријална штета во различни правни системи, вклучително со нашиот.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 03 Feb 2013 11:51
Last Modified: 28 Jan 2015 12:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5434

Actions (login required)

View Item View Item