TBC in Macedonia in period 2001-2008, and vaccination

Kostovska, Dijana and Atova, Marija and Naceva, Mirela and Danilova, Marina (2010) TBC in Macedonia in period 2001-2008, and vaccination. In: 33rd International Medical Scientific Congress.

[thumbnail of __fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_TBC.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_TBC.pdf

Download (402kB) | Preview
[thumbnail of __fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_DOC001.pdf]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_marina.danilova_Desktop_DOC001.pdf

Download (468kB) | Preview

Abstract

Туберкулозата е заразна болест предизвикана од Мycobacterium tuberculosis кој ја открил Роберт Кох во 1882 год. и во негова чест уште се нарекува Кохов бацил. Целта е да се прикажат факторите кои влијаат да се појави ТБ, клиничката слика, лекувањето,рехабилитацијата и социјалниот аспект на ова заболување, со посебен акцент на превентивните мерки кои се превземаат од надлежните институции на локално и глобално ниво, со цел контрола, спречување и сузбивање на туберкулозата како едно заразно, хронично и социјално заболување. Се користи епидемиолошки метод и здравствено статистички метод на работа со примена на ретроспективни истражувања на движењето на заболените од ТБ во РМ.
Од добиените податоци може да се забележи дека инциденцата е највисока во 2002 година, додека преваленцата е највисока во 2000 година. Највисока стапка на морталитет е забележана во 2001 година. Во однос на возраста најризична група се лицата од 25 до 34 години.
Туберкулозата претставува актуелен социјално-медицински проблем о нашата земја поради зголемениот број на заболени лица, скриените почетни симптоми, долготрајното и скапо лекување и рехабилитација, зголеменото отсуство од работа, намалената работна способност кај активното население, зголемениот инвалидитет и нерешените социјално-економски услови.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marina Danilova
Date Deposited: 01 Feb 2013 14:58
Last Modified: 24 Feb 2014 09:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5423

Actions (login required)

View Item View Item