Varicella во општина Пробиштип во периодот од 1999 до 2007 година

Velickova, Nevenka and Jovanova, Simona (2010) Varicella во општина Пробиштип во периодот од 1999 до 2007 година. In: XXII-Симпозиум на лекарите по општа медицина со меѓународно учество, 22-24 октомври, 2010, Охрид.

[thumbnail of VARICELLA   ВО  ОПШТИНА  ПРОБИШТИП  ВО  ПЕРИОДОТ  ОД  1999 ДО 2007 ГОДИНА.pdf]
Preview
Text
VARICELLA ВО ОПШТИНА ПРОБИШТИП ВО ПЕРИОДОТ ОД 1999 ДО 2007 ГОДИНА.pdf

Download (460kB) | Preview

Abstract

Цел на овој труд е преку анализа на податоците за движење на варичелата во период од 1999–2007 година во општина Пробиштип, да се дојде до одредени епидемиолошки показатели.
Меѓу основните цели спаѓаат:
1. Да се согледа застапеноста на оваа заболување преку определување на специфичните стапки во однос на некои демографски карактеристики на населението:Возраст, Пол, Место на живеење

2. Согледување на останатите епидемиолошки показатели кои влијаат на динамиката на оваа заболување:

o Сезонско јавување

3. Да се покажат мерките кои се превземаат за спречување и сузбивање на оваа заболување.

МАТЕРИЈАЛ И МЕТОД НА РАБОТА

Анализирана е варичелата во општина Пробиштип и тоа за период 1999– 2007 година. Истражувањето се врши преку користење на пријавните листови за заразни болести, епидемиолошки анкети, информации за состојбата со варичелата и појавата на епидемија од Ј.З.О. З.З.З.Штип, п.е. Пробиштип.
Во овој труд е применет дескриптивно-аналитички метод.
Добиените податоци се статистички обработени, со табеларен и графички приказ.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 01 Feb 2013 09:59
Last Modified: 01 Feb 2013 09:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5266

Actions (login required)

View Item View Item