Students awareness and mobility of Faculty of Medical Science

Velickova, Nevenka and Jordanovski, Jordancho (2011) Students awareness and mobility of Faculty of Medical Science. In: Students Encountering Science with International participation, 4th Scientific conference, 23-25, November 2011, Banja Luka. BIH.

[thumbnail of STUDENTS AWARENESS AND MOBILITY OF FACULTY OF MEDICAL SCIENCE,.pdf]
Preview
Text
STUDENTS AWARENESS AND MOBILITY OF FACULTY OF MEDICAL SCIENCE,.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Вовед: Информираноста на студентите е важен сегмент од процесот на едукација, особено во високото образование. Мобилноста на студентите, е предуслов за поквалитетно и посовремено здравствено општество. Информираноста и мобилноста на студентите може да биде спроведена на различни начини и со различни програми.
Цели на трудот: Да се утврди мобилноста, начинот на информираност и потребата од информираност кај студентите на ФМН.
Резултати: Четири петтини од студентите (79,9%) се информирани (31,1% со оценка 3, 30,3% со оценка 4 и 28,9% со оценка 5) за организацијата на наставата а останатата една петтина се неинформирани (20,1%) се неинформирани.
Заклучок: Најголем дел од студентите се информирани за организацијата на наставата и за сите активности кои произлегуваат од неа. Но, не е мал процентот на студентите кои се изјасниле како неинформирани. Во контекст на тоа треба да се бараат причините за нивната неинформираност и да се изготватат дополнителни брошури за постапките и процесот на логирање и пристап до web-страната на Факултетот. Што се однесува до мобилноста на студентите (во однос на другите странски универзитети и клиники) дури 90% од студентите ФМН го оценуваат како институција која нуди висока можност за мобилност и соработка со другите клиники и универзитети.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 01 Feb 2013 09:56
Last Modified: 01 Feb 2013 09:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5236

Actions (login required)

View Item View Item