Миофасцијален болен синдром во краниомандибуларна регија

Milosev, Vladimir and Miloseva, Lence (2012) Миофасцијален болен синдром во краниомандибуларна регија. Medicus, informativen glasnik na javnoto zdravstvo - Stip, 7 (15). pp. 25-26. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Dr.Milosev V. & Dr. Miloseva L_trud_Medicus_2012.pdf]
Preview
Text
Dr.Milosev V. & Dr. Miloseva L_trud_Medicus_2012.pdf

Download (169kB) | Preview

Abstract

Краниомандибуларните нарушувањa се карактеризираат со комбинација на симптоми кои вклучуваат болна осетливост и дисфункција на темпоромандибуларниот зглоб, усната шуплина, вратниот рбет и мускулите на мастикација. Резултатите од многу истражувања придонесуваат да се исчистат хипотезите за овој синдром на болка, започнувајќи со земање предвид и уважувајќи ги различните аспекти на интегрираните „хипотези на тригер-точки“. Продлабочените интердисциплинарни знаења придонесуваат не само да се разбере миофасцијалниот болен синдром (МПС) и миофасцијалните тригер точки (МТР), туку и нудат ефективни приоди за ослободување од болка, како и можности да ги вратат функциите и да придонесат значајно за квалитетот на живеење.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 24 Jan 2013 11:09
Last Modified: 24 Jan 2013 11:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5081

Actions (login required)

View Item View Item