Општа Геологија

Blažev, Krsto (2001) Општа Геологија. Универзитет „Кирил и Методиј“ - Скопје, Рударско-Геолошки факултет Штип.

[thumbnail of Kniga Opsta geologija.pdf]
Preview
Text
Kniga Opsta geologija.pdf

Download (15MB) | Preview

Abstract

Геологијата како наука е оформена во поново време како резултат на синтезата на многу научни откритија, но нејзините корени датираат од првите фази на развитокот на човештвото. Луѓето ја изучувале Земјата уште во првите етапи на својот развиток.
Развојот на материјалната култура и порастот на општествениот производ се најтесно поврзани со изучувањето и освојувањето на Земјата. Во камениот период луѓето користеле одделни видови на камења, во бронзениот период тие користеле бакар и олово, во железниот век-железо. Луѓето можеле да ја задоволат потребата за користење на дадените материјали само со детално проучување на земјината кора и нејзините особини. За тоа ни сведочат спомениците од многу стари археолошки откритија во Средна Азија, Кина и други земји, каде се вршела експлоатација на руди од бакар, злато, железо, чија експлоатација се вршела со соодветни истражувачки работи и со познавање на карпестите маси во кои тие биле сместени. Уште најстарите клинописни споменици од ИИИ и ИИ милениум п.н.е., најдени во Месопотамија и Египет, даваат податоци за некои минерали.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Krsto Blazev
Date Deposited: 24 Jan 2013 11:30
Last Modified: 24 Jan 2013 11:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5017

Actions (login required)

View Item View Item