Географија, геологија и геоморфологија на Битола и околината

Dimitrov, Nikola (1995) Географија, геологија и геоморфологија на Битола и околината. Земјотресот во Битола. pp. 9-25.

[thumbnail of zemjotresot_vo_bitola_nikola.dimitrov.pdf]
Preview
Text
zemjotresot_vo_bitola_nikola.dimitrov.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Како автор на овој ракопис чувствувам потреба за мало воведно објаснување.
Имено, да се пишува заедно за географија, геологија и геоморфологија на еден простор и тоа во труд од повеќе од десетина страни, значи да се обработат само најважните карактеристики и специфичности на подрачјето.
Според тоа, прек трудот што го презентираме ќе се обидеме да изнесеме основни податоци за географските карактеристики, односно само за географската положба и рејлефната топографија на просторот. Потоа, ќе го проследиме геолошкиот состав, еволуцијата, постанокот и тектониката на рејлефот. И на крајот ќе објасниме за геоморфолошките особини на Битола и непосредната околина.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 14:03
Last Modified: 18 Jun 2013 12:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4974

Actions (login required)

View Item View Item