Миграции на доселувања и демографски промени во Битола во XIX век

Dimitrov, Nikola (2004) Миграции на доселувања и демографски промени во Битола во XIX век. Битола низ вековите, VII. pp. 7-24.

[thumbnail of bitola_niz_vekovita2_nikola.dimitrov.pdf]
Preview
Text
bitola_niz_vekovita2_nikola.dimitrov.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Последните 112 години од турското владеење за Битола претставуваат и години на демографски промени. Во XIX век среќаваме повеќе статистички податоци и други демографски информаци за структурата на населението и верската припадност. Според она што ни е познато и презентирано од турските документи и пописи, како и од други извори, дознаваме дека во Битола, особено во втората половина на XIX век, се одвивал процес на промена на верската и етничката структура, односно доминација на христијани над муслимани, на Македонци над останати во градот.
Овој труд има задача да го објасни процесот на доселувања и демографски промени во Битола во XIX век.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 14:02
Last Modified: 18 Jun 2013 12:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4972

Actions (login required)

View Item View Item