Нарушување на квалитетот на животната средина во Битола

Dimitrov, Nikola (1990) Нарушување на квалитетот на животната средина во Битола. Научна мисла - Битола 1990, 3. pp. 277-285.

[thumbnail of naucna_misla_nikola.dimitrov.pdf]
Preview
Text
naucna_misla_nikola.dimitrov.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Познатиот француски истражувач на морето Жак Ив Кусто рекол: "Порано природата го застрашувала човекот а сега човекот ја застрашува природата".
Денес нема повеќе сомневање дека брзиот индустриски развиток и демографската експлозија вршат голема деградација на биосферата. Човекот со неговиот однос спрема природата и животната средина во најголем број на случаеви излегува од рамките на оптиумот на еколошката рамнотежа при што озбилно го загрозува својот живот и животот наостанатиот жив свет на земјата.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 13:59
Last Modified: 18 Jun 2013 12:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4971

Actions (login required)

View Item View Item