Преглед на потеклото на имињата на деновите во неделата

Kirova, Snezana and Jovanov, Jane (2013) Преглед на потеклото на имињата на деновите во неделата. Воспитание, Списание за образовна теорија и практика, 8 (12). pp. 61-69.

[thumbnail of Преглед на потеклото на имињата на деновите во неделата.doc] Text
Преглед на потеклото на имињата на деновите во неделата.doc

Download (167kB)

Abstract

Сите граѓани на оваа планета ги користат деновите во неделата за определување на нивните активности. Не само што се користат делење на месецот на неколку недели, или пак годината на 53 недели – деновите во неделата целосно ги синхронизираат нивните животи соодветно на нивната животна дејност.
Дали некогаш се запрашале овие граѓани од каде дошле имињата на сите овие денови во неделата? Дали постоеле секогаш? Како ги гледале древните народи деновите во неделата?
Одоговорите на овие прашања е тешко да се дадат, бидејќи имаме ограничени извори од кои можеме да црпиме конкретни информации. Но, без разлика на тоа, човештвото поседува доволно извори за да може да даде една историја на потеклото на имињата на деновите во неделата. Таа историја накусо ќе биде претставена овде.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Клучни зборови: јазици, лунарен,сличност.
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Snezana Kirova
Date Deposited: 22 Jan 2013 13:59
Last Modified: 11 Nov 2013 15:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4954

Actions (login required)

View Item View Item