Историски развој на индустријата во Битола и Битолско

Dimitrov, Nikola (1995) Историски развој на индустријата во Битола и Битолско. Зборник на трудови на науката и техниката во Битола.

[thumbnail of istoriski_razvoj_nikola.dimitrov.pdf]
Preview
Text
istoriski_razvoj_nikola.dimitrov.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во трудот е прикажан историскиот развој на индустријата во Битола и битолско од појавата на првата фабрика во 1883 година во село Дихово па се до денес. Индустријата во Битола во својот развој поминала низ три периоди. Првиот период траел од појавата на првата фабрика од Првата до Втората светска војна, и третиот период по Втората светска војна. Во првите два периода индустријата била послабо развиена за да во третиот период забележи најбрз развој.
Материјалот изложен на трудот е ретроспективен на историскиот развој на индустријата во Битола и Битолско, и е помал извадок од повеќе години прибиран и подготвуван материјал за идна книга: „Стопанска историја на Битола и Битолско“

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 09:48
Last Modified: 11 Jun 2013 09:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4845

Actions (login required)

View Item View Item