Folklornata fantastika kako inspiracija

Denkova, Jovanka (2009) Folklornata fantastika kako inspiracija. Sovremenost (1). pp. 153-160. ISSN 0038-5972

This is the latest version of this item.

[thumbnail of SEDMICKA MALATA VESTERICKA.pdf]
Preview
Text
SEDMICKA MALATA VESTERICKA.pdf

Download (425kB) | Preview

Abstract

Во Седмичка малата вештеричка, користејќи ги елементите на фолклорната традиција транспонирани во/низ сказната, каде нашле погодна почва, Славка Манева си поставила императив да ја илустрира својата круцијална идеја - човекот е во центарот на сѐ, тој е силен, им одолева на искушенијата и ги победува дури и натприродните сили. Тој поседува исконски копнеж за победа на доброто над злото. Неговата сила најчесто не е физичка, не е во големината на неговите мускули. Таа е скриена како оаза во пустина и само го чека вистинскиот миг за да бликне. Авторот отворено алудира и го посочува нејзиниот извор- таа е во сеопштата љубов, во хуманизмот, во човековата морална возвишеност...

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 22 Jan 2013 09:26
Last Modified: 22 Jan 2013 09:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4819

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item