Демографските модели на руралниот развој во Република Македонија во услови на глобални структурни промени

Dimitrov, Nikola (2006) Демографските модели на руралниот развој во Република Македонија во услови на глобални структурни промени. Зборник на трудови, Руралниот простор во новите развојни услови. pp. 295-305.

[thumbnail of zbornik_nikola.dimitrov.pdf]
Preview
Text
zbornik_nikola.dimitrov.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Во трудот станува збор за неколку демографски карактеристики на Република Македонија и обид за нивно моделирање. Моделите третираат актуелни демографски и просторни сегменти, со можност за нивно димензинирање врз основа на новите услови диктирани од глобалните структурални промени. Демографските модели се извлечени врз основа на актуелните процеси на населението по старост и стадиуми на демографска старост. Просторните модели се врз условна регионализација. На крајот се даваат предлози на демографските модели во прилог на структуралните промени на новите услови за развој на руралниот развој во Република Македонија.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Рурален простор, демографија, демогеографија, просторни целини, рурален развој
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 09:21
Last Modified: 11 Jun 2013 09:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4805

Actions (login required)

View Item View Item