Популациско-просторни карактеристики и трансформација на малите села во општините во Пелагонија

Dimitrov, Nikola (1996) Популациско-просторни карактеристики и трансформација на малите села во општините во Пелагонија. Зборник од I конгрес на географите од Република Македонија одржан во Охрид од 20-28 X 1995. pp. 217-227.

[thumbnail of zbornik4_nikola.dimitrov.pdf]
Preview
Text
zbornik4_nikola.dimitrov.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Интензивната емиграција на селското население во последните триесетина години во руралната средина предизвика низа промени врз големината на селските населби, промена во демографската структура и до појава на депопулација и деаграризација. Ова доведе и до значително зголемување на бројот на малите села чиј број на население се движи до 300 жители. Темата на овој труд се однесува на промените во големината и популациско-просторните карактеристики на малите села во општините во Пелагонија, односно, во општините Битола, Прилеп, Крушево и Демир Хисар. За таа цел анализирани се следните иникатори на малите села: според бројот на жители, разместеноста според надморската височина, во однос на орографските услови, во однос на централните места, во однос на сообраќајната мрежа и нивното трансформирање и уредување.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 09:21
Last Modified: 10 Jun 2013 09:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4803

Actions (login required)

View Item View Item