Динамиката на движење на населението и националната припадност на населбите со над 1000 жители во Република Македонија

Dimitrov, Nikola (2002) Динамиката на движење на населението и националната припадност на населбите со над 1000 жители во Република Македонија. Географски разгледи (37). pp. 115-132. ISSN 1409-908X

[thumbnail of geografski_razgledi_nikola.dimitrov.pdf]
Preview
Text
geografski_razgledi_nikola.dimitrov.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Динамиката на движењето на населението и националната припадност на населбите со над 1000 жители во Република Македонија, разгледана за периодот 1953-1994, бележи исклучителна специфика. Во одредени простори од државата бележиме зголемена концентрација на овој вид населби, а спротивно на тоа, во други простори, како резултат на депопулацијата вакви населби веќе не постојат. Особена карактеристика има издиференцираноста на овој вид населби, според националната припадност. Од податоците кои се презентираат се потврдува фактот, дека географскиот простор на Република Македонија станува арена на демографски натпревар кој продуцира промени со поголеми стратешки димензии.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: демографска динамика, концентрација, национална припадност, населби со над 1000 жители, Република Македонија
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 22 Jan 2013 09:18
Last Modified: 11 Jun 2013 13:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4800

Actions (login required)

View Item View Item