Минералошки испитувања на мостри од цинкова концетрација во погон за флотација - САСА

Krstev, Boris and Golomeov, Blagoj and Krstev, Aleksandar and Spasovski, Orce (2007) Минералошки испитувања на мостри од цинкова концетрација во погон за флотација - САСА. [Experiment]

[thumbnail of Exp. 4 simgalsasa2.pdf]
Preview
Text
Exp. 4 simgalsasa2.pdf

Download (427kB) | Preview

Abstract

Од страна на рудниците Саса ни беа доставени проби од влезна руда, цинков
концентрат и јаловина со цел да се утврди соджината на поедините минерали (рудни и
нерудни) при влезот на рудата, во цинковиот концентрат и во јаловината. За
минералошката анализа ни беа доставени девет проби и тоа по три проби од влезната
руда, концентратот и јаловината. Минералошката анализа имаше за цел да го
констатира присутвото на рудните и нерудните минерали (нивната процентуална
застапеност), додека пак за потврдување на резултатите од минералошката анализа, а
воедни и за дообјаснување на некои процеси и меѓусебни односи на поедините
минерали (рудни и нерудни) од истите проби се направени рудни прапарати.
Подолу ќе го резимираме настапувањето и карактеристиките на најзначајните рудни
минерали на база испитувањата извршени под бинокулар, како и резултатите добиени
при прегледот на рудните препарати.

Item Type: Experiment
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 03 Feb 2013 12:24
Last Modified: 03 Feb 2013 12:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4784

Actions (login required)

View Item View Item