Обука за влијанието на опасните и токсични материи и цврстиот отпад врз рудничката животна средина/ при експлоатација во јамите на рудникот/ на животната средина при експлоатација во флотациите и јаловиште/ на животната средина - општа екологија

Krstev, Boris and Mirakovski, Dejan and Golomeov, Blagoj and Golomeova, Mirjana and Panov, Zoran and Despodov, Zoran and Krstev, Aleksandar (2008) Обука за влијанието на опасните и токсични материи и цврстиот отпад врз рудничката животна средина/ при експлоатација во јамите на рудникот/ на животната средина при експлоатација во флотациите и јаловиште/ на животната средина - општа екологија. [Project]

[thumbnail of OBUKA 7.pdf]
Preview
Text
OBUKA 7.pdf

Download (758kB) | Preview

Abstract

Под површинската експлоатација се подразбира
отсранување на јаловината за да би се од површината пристапила на
откопување на рудата. При тоа индиректните последици од
површинското откопување на рудата се гледаат во неповратниот
губиток на плодното земјиште, појава на големи количини прашина и
гасови, загадување на подземните и површинските води и стварање на
бучава.
Во оваа прилика е разгледано влијанието на површинските копови
на квалитетот на воздухот. Прашината во споменатиот процес настанува
при дупчење на карпата, минирање, откопување, и при транспортот на
рудата. Загадувањето на воздушната средина при површинската
експлоатација, претставува проблем чие решение е многу тешко, ама е
неопходно.

Item Type: Project
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 04 Feb 2013 15:08
Last Modified: 04 Feb 2013 17:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4775

Actions (login required)

View Item View Item