Влијание на животната средина при експлоатација во јамите

Krstev, Boris and Mirakovski, Dejan and Despodov, Zoran (2005) Влијание на животната средина при експлоатација во јамите. [Project]

[thumbnail of KrstevMirakDesp OBUKA1.pdf]
Preview
Text
KrstevMirakDesp OBUKA1.pdf

Download (732kB) | Preview

Abstract

Јавното претпријатие за подземна експлоатација на јаглен се наоѓа во состав
на Електростопанство на Србија од 1990год. Во овој состав влегуваат осум рудници
со тринаесет производни единични-јами. До 1990год. Рудниците беа самостојни
претпријатија и ја претставуваа главната стопанска дејност, тогаш, а и сега во слабо
развиените општини во Србија. Во текот на процесот на производство наидуваа на
многу тешкотии кои произлегувале од сложените услови на експлоатација. Но и
покрај доскорашните надворешни санкции, рудниците успешно работеа. Најголем
пад на производството, за околу 20%, дојде 1994год. напрема 1990год. Но сепак
произведените количини на јаглен тогаш допринеле да се подмират некои витални
енергетски потреби (индустријата и домаќинствата).
Сите рудници се наоѓаат во живописни предели и туристички места и објекти
(Соко бања, Ресавска пештера, манастирите Манасија, Студеница, Раваница и др.).
Наведениве факти ја потенцираат потребата за заштита на природата, како
од еколошко така и од економско гледиште. Праксата покажала дека подземната
експлоатација на јаглен има помалку влијание на животната средина во однос на
останатата индустрија.

Item Type: Project
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 03 Feb 2013 12:08
Last Modified: 03 Feb 2013 12:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4772

Actions (login required)

View Item View Item