Проект – обука ISO стандарди работни тези / 1 за проектот "Oбука за сметководство"

Karakaseva, Snezana and Krstev, Boris (2005) Проект – обука ISO стандарди работни тези / 1 за проектот "Oбука за сметководство". [Project]

[thumbnail of Karakaseva, Krstev = OBUKA9-1 Smetkovodstvo,PROEKT SASA -2MAJ (I).pdf]
Preview
Text
Karakaseva, Krstev = OBUKA9-1 Smetkovodstvo,PROEKT SASA -2MAJ (I).pdf

Download (853kB) | Preview

Abstract

Изготвувањето на годишната сметка е сложена и обемна работа, која од самиот
сметководител бара стручност и познавање на сите системски законски прописи,
организација на работата, редослед и време на извршување на одредени работи и
активности. Менаџментот на трговското друштво има примарна одговорност за
изготвување на овие извештаи и за нивна презентација, но истовремено, менаџментот е и корисник на податоците од овие извештаи заради донесување на
правилни и навремени деловни одлуки.
Финансиските извештаи треба да бидат секогаш јасни и разбирливи, па затоа
треба да бидат објавени позначајните сметководствени политики кои се користени
при нивното изготвување. При тоа, треба да се има предвид фактот, дека
информациите содржани во извештаите се користат од различни корисници, како
што се: акционерите, кредиторите, работниците, добавувачите, купувачите, статистичарите, даночните и законодавните власти.

Item Type: Project
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Aleksandar Krstev
Date Deposited: 03 Feb 2013 12:07
Last Modified: 03 Feb 2013 12:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4769

Actions (login required)

View Item View Item