Примена на електронските медиуми во туристичката промоција

Petrevska, Biljana (2012) Примена на електронските медиуми во туристичката промоција. Годишник на правниот факултет „Јустинијан Први” во Скопје (44-46). pp. 253-266. ISSN 0583-5062

[thumbnail of Primena na elektronskite mediumi vo turistickata promocija.pdf]
Preview
Text
Primena na elektronskite mediumi vo turistickata promocija.pdf

Download (444kB) | Preview

Abstract

Трудот укажува на предизвиците околу интензивната примена на Интернетот како медиум во промоција на туризмот. За таа цел, предмет на истражување е односот на младата популација генерално кон три аспекти: (1) Примена на Интернетот во туризмот и патувањето; (2) Користење електронски социјални мрежи во споделувањето искуства од туризмот и патувањето; и (3) Доверба во електронските медиуми за потребите на туристичката промоција. Целта на овој труд е да го определи степенот на користење на електронските алатки во туристичката промоција од страна на младата популација во Македонија. Оттука, ова емпириско истражување информира за резултатите добиени од анкета спроведена на 502 млади потрошувачи. Исходите ги потврдуваат поставените истражувачки хипотези и укажуваат на круцијалното значење за примена на електронските алатки во туристичката промоција со цел зголемување на свеста и сознанието за Македонија како туристичка дестинација. Во таа насока, трудот го препорачува овој концепт и ја поттикнува потребата за идентификување ефективна рамка за справување со досегашните скромни туристички резултати, дејствувајќи притоа како основа за иницијални препораки за подобрување на туристичката промоција во земјата.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Млада популација; Интернет; Социјални мрежи; Туристичка промоција; Македонија
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 21 Jan 2013 14:48
Last Modified: 21 Jan 2013 14:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4740

Actions (login required)

View Item View Item