Некои хемиски својства на смолниците распространети во штипскиот, пробиштипскиот и светиниколскиот регион

Mitkova, Tatjana and Jovanov, Dalibor and Ilievski, Mite and Zajkova-Paneva, Vesna (2010) Некои хемиски својства на смолниците распространети во штипскиот, пробиштипскиот и светиниколскиот регион. Yearbook of Faculty of Agriculture, 2010, 10. pp. 91-101. ISSN 1409-987X

[thumbnail of Труд годишен зборник УГД 2010.pdf]
Preview
Text
Труд годишен зборник УГД 2010.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во трудот се презентирани резултатите од испитувањата на некои хемиски својства на смолниците распространети во штипскиот,пробиштипскиот и светиниколскиот регион. Теренските истражувања се извршени во текот на 2009 година на 9 почвени профили.
Во истражуваните подрачја се среќаваат, пред сè,бескарбонатни смолници (Штипско, Пробиштипско), а поретко и карбонатни смолници (Светиниколско). Реакцијата на почвата кај бескарбонатните смолници во површинскиот хоризонт е главно неутрална и слабо кисела, а многу ретко
слабо алкална, додека карбонатните смолници покажуваат повисоки вредности на pH (слабо алкални и умерено алкални). Кај сите проучувани профили на смoлници содржината на хумусот постепено се намалува со длабочината на почвата.
Клучни зборови: смолница, карбонати, pH, хумус.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Mite Ilievski
Date Deposited: 26 Dec 2012 14:11
Last Modified: 08 Feb 2013 10:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4579

Actions (login required)

View Item View Item