Туристичките вредности на бањите во Република Македонија

Taskov, Nako (2004) Туристичките вредности на бањите во Република Македонија. Македонска туристичка заедница, Скопје. ISBN 9989-57-254-2

[thumbnail of turistickite_vrednosti_nako.taskov.pdf]
Preview
Text
turistickite_vrednosti_nako.taskov.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Во Република Македонија постојат многу ладни и термички минерални води, кои претставуваат мошне големо природно богатство. Богатството со термички лековити води е резултат на геотектонската и геолошката структура на старата Родопска маса која била пренасочувана со многубројни потреси во разни насоки. Тие условииле создавање на повеќе езерски базени, а наедно предизвикале и голема вулканска активност. Се смета дека во Македонија постојат повеќе од 30 подрачни извори на карбонатни кисели води од вулканско потекло. Многубројните термички и минерални води претставуваат големо природно богатство во Македонија, а особено во поглед на лекувалиштата и воопшто за развојот на здравствениот туризам.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nako Taskov
Date Deposited: 26 Dec 2012 13:10
Last Modified: 11 Jun 2013 11:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4556

Actions (login required)

View Item View Item