Метода на корелација и линеарна регресиона анализа

Delipetrov, Todor and Zivanovic, Jordan (1994) Метода на корелација и линеарна регресиона анализа. Зборник на трудови на РГФ 1 (1). pp. 113-118.

[thumbnail of metoda_na_korelacija_jordan.zivanovic.pdf]
Preview
Text
metoda_na_korelacija_jordan.zivanovic.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Современиот тренд на развој на истражувањата во геологијата бара се поголема примена на егзактни физички, хемиски и други инструментални методи, како и масовна примена на компјутерската техника. Самите геолошки проблеми како и зголемените можности на моделирањето бараат примена на соодветни математички техники во разрешувањето на комплексните геолошки задачи.
Методата на регресиона анализа е типичен пример на математичка метода која може да има широка примена во решавањето на поставените геолошки задачи. Од тој аспект овој труд го прикажува начинот на нејзината примена.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: корелација, регресија, модел, параметар
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Kalejska
Date Deposited: 26 Dec 2012 12:30
Last Modified: 26 Dec 2012 12:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4547

Actions (login required)

View Item View Item