Предвидување на туристичката побарувачка во Дојранскиот регион

Petrevska, Biljana (2013) Предвидување на туристичката побарувачка во Дојранскиот регион. In: Научна трибина “Туризмот во Дојранскиот регион”, 20 Apr 2012, Дојран, Македонија.

[thumbnail of Predviduvanje na turistickata pobaruvacka vo Dojranskiot region.pdf]
Preview
Text
Predviduvanje na turistickata pobaruvacka vo Dojranskiot region.pdf

Download (419kB) | Preview

Abstract

Имајќи предвид дека Дојранскиот регион е дефиниран како стратегиска туристичка локација во рамки на кластерот езерски туризам во Македонија, трудот прави приказ на можноста за проектирање на неговите туристички движења. Темелено на позитивниот тренд на досегашниот туристички развој, направен е обид да се предвидат идните туристички движења набљудувани во пошироки регионални рамки. Акцентирана е потребата од примена на квантитативните методи за предвидување на туристичката побарувачка како основа за креирање методолошка рамка за иден туристички развој. Применет е методот на двојно експоненцијално порамнување преку два основни модела. По тестирање на прецизноста, предложен е модел за предвидување на бројот на туристи до 2014 год.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Дојран, туристичка побарувачка, предвидување, Југоисточен плански регион
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 26 Dec 2012 09:24
Last Modified: 18 Jun 2013 14:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4484

Actions (login required)

View Item View Item