Екскурзијата и нејзиното значење во наставата по природа и општество

Jovanova-Mitkovska, Snezana (2003) Екскурзијата и нејзиното значење во наставата по природа и општество. Воспитание - Списание за теорија и практика (2003-04) (4-5). pp. 120-127.

[thumbnail of ЕКСКУРЗИЈАТА И НЕЈЗИНОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО НАСТАВАТА ПО ПРИРОДА И ОПШТЕСТВО.pdf]
Preview
Text
ЕКСКУРЗИЈАТА И НЕЈЗИНОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО НАСТАВАТА ПО ПРИРОДА И ОПШТЕСТВО.pdf

Download (395kB) | Preview

Abstract

Една од позначајните форми на воспитно-образовна дејност кои придонесуваат за остварување на воспитно образовните цели и задачи е екскурзијаtа. Природните услови даваат најдобри можности за разбирање и сфаќање на природните и општествените појави. Работата надвор од училиницата за учениците е интересна. Учениците се во непосреден контакт со предметите, појавите и состојбите во природата и општеството, па посебно мотивирани за работа во такви услови. Сето ова го овозможува екскурзијата.
Поимот екскурзија (лат. excursio - истрчување) означува кратко или подолго патување со научна, културна, спортска или забавна цел со задача учениците од непосредната стварност да ги запознаат предметите и појавите кои ги проучуваат во училиштето.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Jovanova
Date Deposited: 24 Dec 2012 12:41
Last Modified: 19 Jun 2013 10:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4362

Actions (login required)

View Item View Item