Романот во Македонија и Америка во 20 век: Преку романите „Белата долина“ на Симон Дракул и „Бисерот“ на Џон Стеинбек и покрај разликите во тематиката, со сличен лирски сензибилитет и вечната идеја за борбата на доброто и злото

Iliev, Krste and Pop Zarieva, Natalija (2012) Романот во Македонија и Америка во 20 век: Преку романите „Белата долина“ на Симон Дракул и „Бисерот“ на Џон Стеинбек и покрај разликите во тематиката, со сличен лирски сензибилитет и вечната идеја за борбата на доброто и злото. In: VIII Makedonsko-severnoamerikanska konferencija, 7-8 July 2012, Ohrid. (Unpublished)

[thumbnail of РОМАНОТ ВО МАКЕДОНИЈА И АМЕРИКА ВО 20 ВЕК.pdf]
Preview
Text
РОМАНОТ ВО МАКЕДОНИЈА И АМЕРИКА ВО 20 ВЕК.pdf

Download (320kB) | Preview
[thumbnail of Makedonsko severnoamerikanska.pdf]
Preview
Text
Makedonsko severnoamerikanska.pdf

Download (596kB) | Preview
[thumbnail of Makedonska severnoamerikanska2.pdf]
Preview
Text
Makedonska severnoamerikanska2.pdf

Download (449kB) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да се проследи поврзаноста на двајца романсиери од 20 век, Симон Дракул, од срцето на Балканскиот полуостров и Џон Стеинбек, иако многу далечни географски, ја делат идејата за одметништво, изолираност и егзистенцијализам . „Белата долина“ на Симон Дракул и планините во “Бисерот” на Стеибек се еден вид чистилиште, метафора на вечната борба мегу доброто и злото, со неизвесни или трагични исходи. Она што е Змејко во белиот бескрај на долината, навидум див, ограничен и немоќен да се спротистави на стихијата, а сепак натприродно моќен со својата морална определба да се издвои од средината во која припага, на ист начин Кино, пронаогајќи го големиот бисер, се бори да избега од социјалната средина во која живее. И двајцата се борат за својата идеја, независност, за едниот борбата е внатрешна, во сопствените мисли, а другиот се бори во физичкиот свет, во планините кои го претвараат во животно. Во истовреме лирското артикулирање на исказот и длабокото пхихолошко сликање на ликовите е цел на нашата анализа, како и техниките на детално и живописно сликање на природата, кои ни ја наметнуваат идејата за човековото постоење како дел од природата, од која тој настанал и кон која секогаш се враќа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natalija Pop Zarieva
Date Deposited: 14 May 2014 08:08
Last Modified: 07 Aug 2015 09:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4356

Actions (login required)

View Item View Item