Детето и телесното воспитување-Вежбање творечката личност и креативноста во наставата

Todorovski, Dusan (2003) Детето и телесното воспитување-Вежбање творечката личност и креативноста во наставата. Воспитание - Списание за теорија и практика (2003-04) (4-5). pp. 56-63.

[thumbnail of ДЕТЕТО И ТЕЛЕСНОТО.pdf]
Preview
Text
ДЕТЕТО И ТЕЛЕСНОТО.pdf

Download (377kB) | Preview

Abstract

Телесното воспитување треба да се сфати како потреба и функција, нормално, во склад и сооднос со останатите воспитно-образовни подрачја да се изградува човек, чиј организам како интегритет ќе биде оспособен за психо-физиолошко прилагодување на напори во сложени работно-технички услови и општествени односи. Ова прилагодување треба и мора да биде без негативни последици по здравствениот статус на децата. Здравјето, земено во смисла на неговата најширока дефиниција, е преТставено како: „збир на физичка, психичка и социјална благосостојба“-(Светска здравствена асоцијација).

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Stojance Spasov
Date Deposited: 24 Dec 2012 12:20
Last Modified: 24 Dec 2012 12:20
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4343

Actions (login required)

View Item View Item