Демократија, добро општество и развиено образование

Przovski, Stojan (2003) Демократија, добро општество и развиено образование. Воспитание - Списание за теорија и практика (2003-04) (4-5). pp. 75-79.

[thumbnail of ДЕМОКРАТИЈА, ДОБРО ОПШТЕСТВО И РАЗВИЕНО ОБРАЗОВАНИЕ.pdf]
Preview
Text
ДЕМОКРАТИЈА, ДОБРО ОПШТЕСТВО И РАЗВИЕНО ОБРАЗОВАНИЕ.pdf

Download (195kB) | Preview

Abstract

Новата епоха на човештвото има три важни карактеристики,
кои се поврзани со своето значење и меѓусебно влијание. Тоа се демократијата, развиеното образование и висок квалитет на општеството. Демократијата е главна политичка форма, развиеното образование е најзначајна форма на културата, а стремежот кон добро општество е основна идеја и насока во социјалното живеење.
Овие три појави во политичкиот, културниот и социјалниот
живот се поврзани преку доминацијата на утилитаристичката етика во најразвиените денешни општества, кои се насочени кон обезбедување на најповолни услови за развиток и богат живот на своите граѓани. Заедно со тоа, овие три политички, социјални и културни појави се израз на современото разбирање на слободата како универзална суштина на човечкото живеење во денешната епоха. Слободата е основен модус на човековото постоење денес, таа се раширува во сите сфери, барајќи насекаде да се изградуваат соодветни форми на дејствување.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Stojance Spasov
Date Deposited: 24 Dec 2012 12:19
Last Modified: 24 Dec 2012 12:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4340

Actions (login required)

View Item View Item