„Ајдучка чешма“ и „Македонска голгота“ Историски и уметнички аспекти

Cackov, Dusko (2003) „Ајдучка чешма“ и „Македонска голгота“ Историски и уметнички аспекти. Воспитание - Списание за теорија и практика (2003-04) (4-5). pp. 132-138.

[thumbnail of „АЈДУЧКА ЧЕШМА“ и „МАКЕДОНСКА ГОЛГОТА“.pdf]
Preview
Text
„АЈДУЧКА ЧЕШМА“ и „МАКЕДОНСКА ГОЛГОТА“.pdf

Download (205kB) | Preview

Abstract

Критериум за добар историски роман не е дури ни автетичноста на настаните и ликовите, ами колку и како ќе се долови колоритот на епохата, колку ќе се проникне во нејзината суштина. Имајќи го сето ова предвид веднаш ќе констатираме дека во „Ајдушка чешма“ и „Македонска голгота“, Видое Подгорец не робува на какви било книжевно теоретски поставки за карактерот на овие романи, бидејќи бил ставен пред многу искушенија и предизвици да напише роман со историски атрибути, а сепак тие да не останат само хроника на едно време и на едно живеење, ами напротив „Ајдучка чешма“ и „Македонска голгота“ да добијат пошироко национално значење. Ова особено се однесува на „Македонска голгота“, дело кое може да се типологизира и како дело со романсирана биографија на Јане Сандански, како историски роман и како хроника со уметнички обележја, но и како сплет од настани со исклучително значење за еден народ македонски што се вика.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Stojance Spasov
Date Deposited: 24 Dec 2012 12:10
Last Modified: 24 Dec 2012 12:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4324

Actions (login required)

View Item View Item