Демократизација, опсервација, акултуризација и комуникација на музичката уметност

Kolev, Vanco-Zan (2003) Демократизација, опсервација, акултуризација и комуникација на музичката уметност. Воспитание - Списание за теорија и практика (2003-04) (4-5). pp. 80-86.

[thumbnail of ДЕМОКРАТИЗАЦИЈА, ОПСЕРВАЦИЈА, АКУЛТУРИЗАЦИЈА И КОМУНИКАЦИЈА НА МУЗИЧКАТА УМЕТНОСТ.pdf]
Preview
Text
ДЕМОКРАТИЗАЦИЈА, ОПСЕРВАЦИЈА, АКУЛТУРИЗАЦИЈА И КОМУНИКАЦИЈА НА МУЗИЧКАТА УМЕТНОСТ.pdf

Download (204kB) | Preview

Abstract

Музиката одамна им служела на луѓето како придружба на нивните забави. Забавен, разоноден карактер имаат, во суштина, и оние музики, што беа сметани за сериозни: салонската музика, концертната оркестарска музика (серенади, суити и слично). Воопшто не постојат јасни и точно определени граници меѓу забавната музика, од една, и сериозната, класичната и уметничката музика, од друга страна. Двете споменати музички области ги соединува, како меѓуврска, т.н. популарна, лесна-забавна музика, а и џез-музиката. Тие со успех ја исполнуваат својата поврзувачка музичка задача. Инаку, современиот поим „забавна музика“ е придобивка на музичката култура на романтичарскиот XIX век.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Marija Kalejska
Date Deposited: 24 Dec 2012 11:40
Last Modified: 24 Dec 2012 12:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4308

Actions (login required)

View Item View Item