Вежбовен курикулум со деца од 5-7 години во функција на унапредување на експерименталната педагогија на балканските простори

Mihajlovski, Vladimir (2003) Вежбовен курикулум со деца од 5-7 години во функција на унапредување на експерименталната педагогија на балканските простори. Воспитание - Списание за теорија и практика (2003-04) (4-5). pp. 87-96.

[thumbnail of ВЕЖБОВЕН КУРИКУЛУМ СО ДЕЦА ОД 5-7 ГОДИНИ.pdf]
Preview
Text
ВЕЖБОВЕН КУРИКУЛУМ СО ДЕЦА ОД 5-7 ГОДИНИ.pdf

Download (409kB) | Preview

Abstract

Во практика на детските градинки и основните училишта на просторите на поранешна ЈУ на проблемски план сеуште се евидентни потценувања на различните мотиви кај децата и отсуство на стимулирање на повеќето фактори кои влегуваат во категоријата на когнитивните процеси: изворност на фантазијата, изненадна и снажна инспирација за мисловна продукција, богатство и разновидност на идеи, асоцирање на идеи на невообичаен начин, развивање на естетска осетливост и отвореност на духот за нови идеи, стимулирање на високо ниво на аспирации и постигања, вежбање на мислењето во разни креативни генерализации, трансформации на дадените идеи и барања на нови решенија и значења.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Marija Kalejska
Date Deposited: 24 Dec 2012 11:40
Last Modified: 24 Dec 2012 11:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4307

Actions (login required)

View Item View Item