Современи трендови за примена на компјутерите и интернет како технологија за далечинско учење

Zdravev, Zoran and Grceva, Solza (2003) Современи трендови за примена на компјутерите и интернет како технологија за далечинско учење. Воспитание - Списание за теорија и практика (2003-04) (4-5). pp. 154-164.

[thumbnail of ZORAN ZDRAVEV.pdf]
Preview
Text
ZORAN ZDRAVEV.pdf

Download (385kB) | Preview

Abstract

Во опкружување на постојан, брз и посебно динамичен развој на технологија, како и на се пософтицираните барања на економијата (пазарот), едукативните системи се затечени од барањата за зголемена едукативна понуда. Во вакви услови нормално е да се бара и развој на едукативни програми со ниска цена т.е. со многу економично предвиден буџет и кои ќе имаат како резултат ниска цена на процесот на учење. За да ги задоволат овие барања многу образовни институции развиваат програми и технологии за далечинско учење. Се почесто, во областа на едукацијата, се споменуваат термините: отворени универзитети, далечински системи, виртуелни училници, онлајн универзитети, електронско учење (open universities, distance systems, virtual classrooms, online universities, e-learning) итн.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Zoran Zdravev
Date Deposited: 24 Dec 2012 11:39
Last Modified: 24 Dec 2012 15:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4305

Actions (login required)

View Item View Item