Геохемија на средината

Boev, Blazo and Lepitkova, Sonja (2002) Геохемија на средината. Rudarsko - Geoloski fakultet - Stip. ISBN 9989-618-24-0

Full text not available from this repository.

Abstract

Учебникот под наслов ГЕОХЕМИЈА НА СРЕДИНАТА има за цел да ја воведе оваа дисциплинаво корпусот на науките на Земјата, а која како дел од науките за средината ги објаснува процесите кои се случуваат во одделни геолошки и геохемиски средини. Истовремено овој учебник треба Геохемијата на средината да ја приближи кон студентите, да ја афирмира и во исто време да ја направи корисна во оформувањето на знаењето на студентите и во сегментот на животната средина. Геохемијата на средината е потреба која произлезе од фундаменталната геохемија и таа го насочи своето внимание кон процесите кои се случуваат во животната средина, процеси кои во крајна линија доведуваат до значителна прераспределба на големи количини на елементи во сите геохемиски средини. Оваа книга ги прикажува и објаснува сите геохемиски процеси, процеси кои доведуваат до разградување на одделните елементи од карпите, нивната мобилизација и внесување во одделни делови од животната средиа и еко системот.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 24 Dec 2012 14:24
Last Modified: 09 Apr 2015 11:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4303

Actions (login required)

View Item View Item