Чуварот на тајната (раскази)

Mladenoski, Ranko (2008) Чуварот на тајната (раскази). Sovremenost, Skopje, Republika Makedonija. ISBN 978-608-4501-07-7

[thumbnail of Cuvarot na tajnata zbirka.pdf]
Preview
Text
Cuvarot na tajnata zbirka.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Книгата со наслов „Чуварот на тајната“ е збирка раскази објавена во 2008 година. Збирката се состои од 15 раскази во кои има разновидност од теми, мотиви и идеи. Со оглед на фактот дека секое ново книжевно, но и воопшто уметничко дело претставува експериментирање и во однос на формата (синтаксата) и во однос на содржината (семантиката), во петнаесетте раскази од збирката се бараат нови изразни средства во однос на позицијата на нараторот, односно фокализацијата, во однос на дезинтегрирањето на линеарната нарација, во однос на изместувањето на категориите простор и време, како и во однос комбинирањето на антропоморфни и неантропоморфни наратори. На пример, во расказот „Samsung“ се оперира со голем број наратори и демултиплицирани фокализантни точки. Во расказот „Четворка шифт“ се обработуваат бројни теми и од аспект на историјата и од аспект на современоста. Исто така, во голем број од овие раскази се доминантни и иронијата и автоиронијата како што се, на пример, расказите „Грдотија“, „Колбас и кременадла“, „Пензионери“ и други. Во основа, во оваа збирка раскази историјата добива еден современ тон.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 24 Dec 2012 14:20
Last Modified: 24 Dec 2012 14:20
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4299

Actions (login required)

View Item View Item