Динамика на репродуктивниот развој каj меката пченица во различни системи на производство

Ilievski, Mite and Vasilevski, Goce and Koleva Gudeva, Liljana and Spasova, Dragica and Jovanov, Dalibor (2012) Динамика на репродуктивниот развој каj меката пченица во различни системи на производство. Годишен зборник 2011 - Yearbook, 11. pp. 37-46. ISSN 1409-987X

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_mite.ilievski_Desktop_Динамика на репродуктивниот развој кај меката пченица во различни системи на производство.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_mite.ilievski_Desktop_Динамика на репродуктивниот развој кај меката пченица во различни системи на производство.pdf

Download (487kB) | Preview

Abstract

Во нашите испитувања беше направена анализа на голем број на генотипови пченица по однос на етапите на развој на плодоносните органи.
Поминување на етапите на репродуктивниот развој во оптимални услови се од големо значење, бидејќи во голема мера влијаат за добивање на повисоки приноси.
Годината и системот на одгледување имаа влијание врз
органогенетскиот развиток.
Начинот на одгледување своето влијание го истакна со скратување на органогенетскиот развиток кај конвенционалното производство за 1-5 дена во првата, третата и четвртата година.

Клучни зборови: развој, пченица, органско, конвенционално, етапи.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Mite Ilievski
Date Deposited: 24 Dec 2012 08:47
Last Modified: 24 Dec 2012 08:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/4213

Actions (login required)

View Item View Item